דיני משפחה הם תחום משפטי אשר בא להסדיר
סוגיות של המעמד האישי, משפחה וכמובן, סוגיות הנגזרות מכך כגון: גירושין, צוואות
וירושות, משמורת ילדים, מזונות ומדור, אימוץ, פונדקאות, אפוטרופסות (במקרה של הורה
מבוגר, בן משפחה נכה, קטין, חסוי וכו'), הסדרי זוגיות בין אנשים שאינם מעוניינים
או אינם יכולים להתחתן במסגרת העדה הדתית (לעדות הדתיות הרשומות יש מונופול על
נישואים בישראל) וכיוצ"ב.
המחוקק בישראל הבין שדיני המשפחה שונים
מהותית מתחומים משפטיים אחרים, ודורשים מכל הנוגעים בדבר התמחות מיוחדת, ומכאן שהוקמו בשנת 1995 בתי משפט מיוחדים וספציפיים אשר עוסקים אך ורק בתחום המשפחה, והגדרתם של ענייני משפחה קבועה בסעיף 1 לחוק בתי המשפט לענייני משפחה.
בתי משפט אלה מתנהלים על פי עקרון של הבאת הצדק אל קדמת הבמה, ולאור זאת בית משפט לענייני משפחה יכול לסטות מסדרי הדין ופקודת הראיות הקבועים בתקנות סדר הדין האזרחי ופקודת הראיות.
ככל ובהליך מעורבים קטינים, אזי שהעקרון המנחה את בתי המשפט לענייני משפחה הינו עקרון טובת הילד, וכאן יבחן בית המשפט בציציות את טובת הקטין (גם אם לנו נדמה שהוא טועה) ופעמים רבות בית המשפט ימנה מומחים מטעמו כגון: עובדים סוציאליים, אפוטרופוס לדין לקטינים, פקיד סעד, מומחה לניכור הורי, פסיכולוג, מטפלים רגשיים וכו'.
חשוב לציין שבגלל שבישראל הרבה מהסוגיות שנבחנות או מוכרעות בבית משפט לענייני משפחה עשויות ליפול גם בסמכות של בתי דין רבניים (או בתי דין דתיים של עדות אחרות) מה שיקבע על פי רוב הוא היכן החל ההליך.
התחומים העיקריים בהם עוסקים דיני משפחה:
• נישואים והסכמי זוגיות וחיים משותפים:
גירושין בישראל ניתן להתחתן רק דרך העדה הדתית, אך מי שמנוע מלהתחתן בבתי הדין הדתיים (חסרי דת או בני זוג ששייכים לעדות דתיות שונות, זוגות חד-מיניים) ומבקש להסדיר מעמד של ידועים בציבור (הדומה מבחינת הזכויות והחובות למעמד של זוג נשוי) יכול לעגן זאת בהסכם משפטי אצל עורך דין לדיני משפחה.
• גירושין:
הליך גירושין עלול להיות מורכב וכואב, ונלווים אליו סוגיות כמו חלוקת המשמורת על הילדים, זמני שהות, חלוקת רכוש, מזונות ועוד. מעבר למשמעות הרגשי שבהליך והיא רבה.
• הורות:
אם בעבר מעמד ותפקיד ההורים היה ברור הרי שהעידן המודרני הביא עמו סוגיות שונות הכרוכות בהורות שדורשות סיוע ולעיתים גם בירור משפטי. סוגיות כמו בירור אבהות ותביעות אבהות, הסכמי הורות משותפת, סוגיות משמורת וסוגיות של אימוץ ופונדקאות.
• ירושה:
בדין הישראלי סוגיות ירושה חוסות תחת דיני משפחה ולעיתים יתבררו בבית דין לענייני משפחה. עורכי דין העוסקים בדיני משפחה יהיו בדרך כלל אמונים על עריכת צוואות וטיפול בסכסוכי ירושה.
• אפוטרופסות:
כאשר אדם נכה או מוגבל הופך לבלתי כשיר לנהל את ענייניו, נהוג לתת מעמד אפוטרופוס לבן משפחה קרוב (לרוב בן, הורה או אח). מדובר במצב עדין ומורכב שדורש ליווי משפטי ולעיתים נסוב סביבו או בעטיו סכסוך משפטי.
תחום דיני המשפחה הינו תחום רגיש מאוד ואשר מלווה פעמים רבות באמוציות (וגם אגו כמובן) ועל עורכי הדין המייצגים את הצדדים לפעול, ככל הניתן, להנמיך את הלהבות בין הצדדים ולהובילם אל דרך המלך, כמו גם למקדם במטרה לשמה נפתח ההליך ומבלי לסטות ממנה.
חשוב לזכור כי גם אם הורים מתגרשים זה מזה - הם לעולם אינם מתגרשים מילדיהם, וזו נקודת פתיחה ראויה ונכונה לפתיחת הליך גירושין.
על עורך דין העוסק בתחום רגיש זה מוטלת אחריות גדולה מאוד והיא בראש ובראשונה לא להביא למצב דברים בו הצדדים "ינצחו את הקרב אך יפסידו במלחמה" (ספרה המצויין של עו"ד גליה ברקול סופרמן "טנגו בבית הדין").