גישור היא שיטה אלטרנטיבית לפתרון
סכסוכים מחוץ לבית המשפט. השיטה הזו יעילה במיוחד בפתרון של סכסוכים משפחתיים כמו
מאבקי ירושה, הליכי גירושים ומשמורת. נקודת המוצא של הליך הגישור הפוכה מזו של
הגישה המשפטית הקלאסית, בה ההכרעה בסכסוך מונחת לפתחו של בית המשפט שנדרש להכריע
בין שני הצדדים ובהכרח מעמתת אותם האחד עם השני. בגישור הרעיון הוא למצוא את המכנה
המשותף ולייצר סביבו בסיס הסכמה.
יתרונות הגישור:
לגישור יש לא מעט תועלות ביחס לגישה המשפטית, אך כמו שהזכרנו התועלת המרכזית היא שהגישור חותר להסכמה ופשרה, בשונה מהגישה המשפטית החותרת לנצחון והכרעה.
מה הבעיה עם חתירה לנצחון והכרעה?
ובכן, כאשר מדובר בסכסוך משפחתי כמו מאבק ירושה או משמורת, נצחון של אחד הצדדים עלול להתגלות כנצחון מר, שאולי מסיים את הסאגה המשפטית אך רק מחריף ומעמיק את הסכסוך המשפחתי.
הדברים האלה מקבלים משנה תוקף כאשר בסכסוך מעורבים הורים לילדים, ולמרבה הצער פעמים רבות הילדים הם אלו שישלמו את המחיר האמיתי. מאבק בזירה המשפטית נוטה להיות יצרי ו"מלוכלך" ועלול להותיר את כל הצדדים מותשים ומצולקים.
עדיף שסכסוך משפחתי לא יגלוש למשחק סכום אפס. את העניין הזה, בדיוק, הגישור יודע למנוע.
יתרונות נוספים להליך גישור משפחתי:
• אי אפשר לכפות עליכם תוצאה:
בשונה מהחלטת שופט שמפקיעה מהצדדים את הזכות להחליט, גישור מותנה בהסכמת שני הצדדים. אם אחד מהצדדים אינו מרוצה, אי אפשר לכפות עליו מתווה מסוים על פי חוק. מגשר טוב יודע להוביל את הצדדים להסכמה שניתן בהמשך לתת לה תוקף משפטי מחייב. זה קורה רק כאשר הצדדים מסכימים שזה יקרה.
• חיסכון בכסף:
הליך משפטי הוא הליך יקר, הן מבחינת האגרות שצריך לשלם וכמובן בהשקעה בשעות ארוכות של שכר טרחה של עורך דין (ולעיתים יהיו הוצאות נלוות למומחים כאלה ואחרים). ההוצאה הזו כמובן מוכפלת, כי שני הצדדים מוכרחים להיעזר בייעוץ וליווי משפטי. בגישור מדובר לרוב על מאמץ מרוכז בן כמה פגישות ועלות המגשר מתחלקת בין שני הצדדים.
• חיסכון בזמן:
להליכים משפטיים יש נטייה להתארך, מרגע שהסכסוך עובר לזירה של בית המשפט, היכולת של הצדדים לשלוט על הזמן נעלמת. אחרי הגשת כתבי הטענות של הצדדים ייקבע תאריך לדיון, ופעמים רבות נדרש יותר מדיון אחד והעניין עלול להיגרר שנים. בגישור ניתן להגיע להסכם תוך מספר פגישות ויכול שאת התהליך יהא ניתן לסיים תוך זמן קצר.